2015. március 29., vasárnap

Eredendő bűn

Hogy a dolgok ennyire térbeliek, hogy minden kiterjedésnek széle, s hossza van, s minden kriksz-kraksz értelmet nyer, s vonatkozik, és hív és jelent, hogy csak pályán tudunk haladni, hogy nincsen módunk síkon csúszni, hogy ennyire köt az a három dimenzió, s a negyedik, az idő, s hogy a távolság két ember közt még az ötödikben sem mérhető, nem érem fel ésszel, nem bírom feldolgozni.
Én még magamhoz képest is késésben vagyok, hogy érjem utol a külső fényben száguldó átértelmeződéseimet? Sikló törekvés csupán mind, s nem vonatkoztatási rendszer. Égvilágon semmi fogódzó, semmilyen híd, semmilyen csatorna át nem vezet, össze nem köt velük.
Az az átkozott intelligencia. Minek jutott ki osztályrészül nekünk, szegény jószágoknak? S most, hogy megvan, mihez kezdjünk vele? Bolyongunk csak lázasan a ködben, mi ránk szakadt, s mint elszabadult kiszakadtak karmoljuk csak kaszabolva a félhomályt, hogy vissza, vissza a kezdetet, az ősidőt, egy új esélyt, egy új hibát, egy másikat, s ha megmarad, hát jobb legyen, mint mit eddig elénk tártak.
Van az a pont, mikor valaki vagy változik, vagy bennragad.
Kirántanom nem szabad az ottmaradtakat, de hívni, kérni, könyörögni, sírni önfeledten minden jogom megvan.
Büszkeségről szó sem lehet.
Az máshol gyökeredzik.

Én most azt üzenem neked,
keress új elfoglaltságot,
amíg csendben megszületik
melletted a teremtmény,

s aztán élvezd bőségeit,
rakoncátlan szenvedélyét,
csalogató szeszélyeit,
s engedj csábításainak.

Nincs több mondanivalóm.

2014. 08. 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése